Pressiteade: Täna toimub virtuaalaktsioon “RAHVALE HÄÄL TAGASI!”

PRESSITEADE
Tallinn, 12. märts 2021

Täna, 12. märtsil, juba neljandat korda ning sümboolselt 1934. aasta riigipöörde aastapäeval toimub virtuaalaktsioon “RAHVALE HÄÄL TAGASI!”

Aktsioon korraldatakse otsedemokraatia edendamise sihtasutuse Terve Rahvas ja riigikogu otsedemokraatia toetusrühma poolt.

Rahvaalgatuse taastamist nõudvaid meeleavaldusi on traditsiooniliselt läbi viidud Toompeal, riigikogu ees. Seoses viirusliku situatsiooniga viiakse see käesoleval aastal läbi virtuaalses vormis.

Meeleavaldus toimub 1934. aasta riigipöörde aastapäeval, kuna just 12. märtsil 1934 läks kaotsi nii 1920. kui ka 1933. aasta põhiseadustega tagatud rahvaalgatuse õigus, mis andis kodanikele võimaluse algatada siduvaid rahvahääletusi.

Riigikogu otsedemokraatia toetusrühma juht Paul Puustusmaa rõhutab, et rahvaalgatuse õiguse puudumine näitab eelkõige usaldamatust rahva suhtes.

SA Terve Rahvas juhatuse esimehe Joonas Laksi sõnul on siduvate referendumite korraldamise võimalus vaja kiiremas korras seadustada: “See olukord, kus kõrgeima võimu kandjal ei ole valimiste vahelisel ajal mingit sõnaõigust, ei ole ühele demokraatlikule riigile kohane. Otsedemokraatia täiendab esindusdemokraatiat, mitte ei asenda seda ning seda ei oleks vaja karta.”

SA Terve Rahvas ja riigikogu otsedemokraatia toetusrühm korraldadad iga aasta 12. märtsil meeleavaldusi seni, kuni kodanike demokraatlikud õigused on taastatud.

Meeleavaldusel võtavad sõna Henn Põlluaas, Jaak Valge, Aleksander Laane, Paul Puustusmaa, Kerstin-Oudekki Loone, Varro Vooglaid, Kaido Väljaots, Anti Poolamets, Joonas Laks ja Emil Rutiku.

Lugupidamisega

Paul Puustusmaa