Täna toimub virtuaalaktsioon “Rahvale hääl tagasi!”

Terve Rahvas SA juhatuse esimees Kaido Väljaots (vasakul) ja nõukogu liige Jaak Valge (paremal).

Täna, 12. märtsil, toimub juba seitsmendat korda iga-aastane Sihtasutuse Terve Rahvas aktsioon “RAHVALE HÄÄL TAGASI!” Eesmärgiks on taastada kodanike õigus algatada referendumeid. Viimastel aastatel on aktsioon toimunud virtuaalselt.

„Eesti rahvas on küll kõrgema võimu kandja, kuid meil puudub ikka veel õigus algatada seaduseelnõusid või riigikogu poolt vastuvõetud seaduste tühistamist,“ ütles sihtasutuse Terve Rahvas juhatuse esimees Kaido Väljaots. „See jätab rahvale vaid õiguse iga nelja aasta jooksul valida endale eliiti, kuid meil puudub siduv võimalus oma riigi asju kujundada valimistevahelisel ajal.“

Sihtasutus Terve Rahvas leiab, et tänases keerulises välispoliitilises olukorras ei tohi unustada, et rahu ja tulevikukindlus saab olla vaid maailmas, kus poliitiline võim on ka päriselt rahva käes, kus riik pole jaotatud härrasteks ja subjektideks. Kui vabadus ja otsustusõigus on tagatud, on tagatud ka rahu, sest rahvad ei alusta sõdu naabrite vastu, vaid seda teevad eliidid.

Sihtasutuse Terve Rahvas nõukogu esimees Emil Rutiku kinnitas, et Eesti ühiskond on vahetuks otsustamiseks valmis. “Meie riik ei tohi oma rahvast karta, meie usume rahva võimekusse teha häid otsuseid. Me ei karda ka seda, et vabadus toob kaasa mõnikord vigu või ajutisi liialdusi – sest teame, et Eesti rahvas, nagu iga teine rahvas maailmas, teab, kuidas parandada oma vigu. Taastagem rahvaalgatusõigus!“

Aktsioon toimub 1934. aasta riigipöörde aastapäeval, kuna just 12. märtsil 1934 läks kaotsi nii 1920. kui ka 1933. aasta põhiseadustega tagatud rahvaalgatuse õigus, mis andis kodanikele võimaluse algatada siduvaid rahvahääletusi.

Lisainfo:

Kaido Väljaots
Terve Rahvas SA tegevjuht
info@terverahvas.ee

Kaido ja Jaak saates “Välgatused”

https://www.facebook.com/terverahvas/