20. oktoobril toimub teine otsedemokraatia teemaline konverents

SA Terve Rahvas korraldab 20. oktoobril konverentsi “Otse demokraatiasse: meil on plaan”.

Nii nagu selle majaga Tartu Raekoja platsil on ka demokraatiaga asjad natuke viltu

Konverents toimub Eesti Kirjandusmuuseumis Vanemuise tn 42 algusega kell 11. Konverentsi eesmärk on teadvustada otsedemokraatia vajadust Eestis, vaadelda selle võimalikke rakendusi ja teiste riikide kogemusi.
Rahvaalgatus oli sätestatud Eesti Vabariigi esimeses, 1920. aasta põhiseaduses ja täna võib öelda, et see on ligi 100 aasta pikkune traditsioon, mis tuleb taastada.
Otsedemokraatia ja rahva algatus rahvahääletueks on demokraatia üks vältimatuid instrumente, et selgitada välja rahva meelsus ja tahe. Parlamentaarne demokraatia ei välista selle instrumendi kasutamist ja piiratud kujul on see võimalus ka praegu olemas. Samas on parlamentaarse esindatuse kaudu võimalik kord nelja aasta tagant valida vaid erakondade ja nende programmide vahel, kuid puudub võimalus välja tulla omapoolsete algatustega. Võim peaks liikuma alt üles, rohujuuretasandilt võimu tasandile, kuid praegu on see vastupidi.
On palju küsimusi, mille otsustamiseks on vaja laiapõhjalist alust, kuid nagu Eesti poliitiline kultuur on näidanud, on seda parlamendis raske ja mõnes küsimuses ka võimatu saavutada.
Samas valitseb rahvahääletuse suhtes poliitiline pelgus. Rahvahääletuse kaudu ei söandata küsida ka kõige lihtsamaidki asju – näiteks,kas võimaldada presidendi otsevalimine või kes üldse võiks olla Eesti president. Ka ei küsita, kas me ikka tahame Rail Balticut või kas taas vargsi päevakorda imbunud Narva Elektrijaamade ja teiste riigiettevõtete erastamine on meile vastuvõetav? Küsimusi, mida peaks arutama ja otsustama laiapõhjaliselt on palju, kuid seni lahendatakse neid tehnokraatlikult, võimu tahet kehtestades

Eelmine otsedemokraatia teemaline konverents “Kas Eesti on demokraatiaks valmis?” toimus 27. veebruaril 2016. Selle salvestust on võimalik vaatadata SIIT.

FOTOL: Viltune maja Tartu Raekoja platsil. Kas Eesti demokraatia sümbol?