PRESSITEADE: Siduvate rahvahääletuste taaskehtestamist pooldab 83,6% Terve Rahvas SA küsitlusele vastanutest kandidaatidest

25.02.2019

8. veebruaril 2019 saatis otsedemokraatia SA Terve Rahvas 1099. sel aastal Riigikokku pürgivale kandidaadile kutse osalemaks küsitluses, mis puudutab rahvahääletuse õiguse taastamist rahvale. Igal vastajal paluti valida temale sobivaim seisukoht kolme variandi vahel.

Riigikogu valimiste kandidaatidel paluti valida, kas toetavad Eesti Vabariigi põhiseaduse muutmist nii, et rahval oleks võimalik algatada referendumeid, mille tulemus on siduv, toetavad Eesti Vabariigi põhiseaduse muutmist nii, et rahval oleks võimalik algatada mittesiduvaid referendumeid või ei toeta Eesti Vabariigi põhiseaduse muutmist nii, et rahval oleks võimalik algatada referendumeid. 

  Nõukogu liige Kaja-Kumer Haukanõmm: “Küsimustele vastas 277 kandidaati ehk umbes veerand kõigist kandidaatidest. Neist 83,6% vastas jaatavalt esimesele, 10,7% teisele ja 5,7% kolmandale küsimusele. Esimesele küsimusele jaatavalt vastanute hulgas oli kõige rohkem Erakond Eestimaa Rohelised, EKRE ja Elurikkuse Erakonna kandidaate. Hetkel võimul olevate parteide esindajad olid passiivsed vastama. Seega on otsedemokraatia toetajaid kõige rohkem Eestimaa Roheliste, EKRE ja Elurikkuse erakonna kandidaatide seas.”
“Valijatel soovitan esmalt avada filter, mis defineerib ringkonna ning seejärel valida endale sobilik esindaja Riigikokku, kes ei karda rahva hääle kuuldavaks tegemist ka valimiste vahelisel ajal,” ütleb otsedemokraatia sihtasutuse Terve Rahvas tegevjuht Joonas Laks.

 Terve Rahvas SA nõukogu esimees Jaak Valge vastab Ülle Madise poolt aastapäevale eelnenud esseele “Kodanikuõilsuse võimalikkusest” oma artiklis nii: “Esindusdemokraatiat pole põhjust otsedemokraatiale vastandada. Tegemist on sama nähtuse – demokraatiaga. Otsedemokraatia mehhanism – rahvaalgatuste korras siduvate rahvahääletuste võimaldamine, nagu EKRE ja Eestimaa Roheliste programmis – ei muuda referendumitega esindusdemokraatiat otsedemokraatiaks, vaid aitab demokraatia teha paremini kodanikke esindavaks. See tähendab, paremaks demokraatiaks.”
Otsedemokraatia sihtasutus Terve Rahvas tähistab 12. märtsil 1934 aastal kaduma läinud siduvate rahvahääletuse võimalust traditsiooniliselt samal kuupäeval Toompeal toimuva rahvakoosolekuga. 
Tulemustega on võimalik tutuvada aadressil kandidaadid.terverahvas.ee
Loodud rakendus jääb ka pärast Riigikogu valimisi seirama rahvasaadikute hoiakuid otsedemokraatia osas.

Lisainfo:
Jaak Valge
Terve Rahvas SA Nõukogu esimees
jaakvalge@me.com

Joonas Laks
Terve Rahvas SA
Tegevjuht 
joonas.laks@gmail.com
56479412